SePU på dialogkonferanse med Fosenregionen 27.-28. mars
3/28/2025
27. og 28. mars ble den fjortende dialogkonferansen for Fosenregionen gjennomført. Representanter fra både skoleeiere, skoleledere, lærere og PP-tjenesten var representert. SePUs Mette Marit Jenssen og Ann Margareth Gustavsen både bidro på konferansen og fikk muligheten til å lære.
Tematikken på konferansen var tett koblet til Mel Aiscows 6 leksjoner om hvordan skoler kan lykkes med inkludering:
1. Bruk det som allerede finnes i skolen av kunnskaper og ferdigheter
2. Bli bevisst hvordan vi ser på forskjellighet.
3. Ulike barrierer mot deltakelse og læring
4. Ta i bruk de ressursene vi allerede har i skolen (spesielt det menneskelige. Elevene selv er fantastisk ressurser i form av hva de sier og mener)
5. Betydningen av at de ansatte utvikler felles språk om god praksis og utforsker hverandres praksis (observasjon, tilbakemelding)
6. Betydningen av å lære av og sammen med andre skoler
Konferansen ble gjennomført på Bårdshaug Herregård i Orkanger og programmet kan dere se her.
DAG 1
Innledning ved Gøril Dønheim-Nilsen, utviklingsveileder
Gøril innledet konferansen ved å snakke om Ainscows 6 leksjoner som den røde tråden og snakket om viktigheten av inkludering. For å bli kjent på gruppene og føle på viktigheten av lek, fikk vi spille to runder med Jenga.
Å utfordre skolens smale timeplan, Elise Farstad Djupedal, stipendiat ved NTNU
Elise løftet frem hvordan skolen har endret seg de siste 30 årene. 10-åringer i dag har to år mer på skolen enn 10-åringene i 1998. En av grunnene er at vi fikk 6-åringene inn i skolen, mens den andre grunnen er at småskoletrinnet har fått flere og flere skoletimer gjennom årene. Hør henne i podcast her.
Foredraget var ment å belyse Ainskows leksjon 3.
Systematisk arbeid med mestring, medvirkning og motivasjon – kan dette bidra til større grad av engasjement og lærelyst, ved Gerd Martina Langeland på Lillesand vgs
Gerd Martina presenterte SAMM-metoden som er et verktøy i arbeidet med mestring, medvirkning og motivasjon. Metoden består blant annet av noen grunnleggende spørsmål som elevene skal reflektere over:
- Viktig: Hva er viktig for deg?
- Suksessfaktorer: Hva er dine suksessfaktorer? Hva er du god på? Hva er godt i livet ditt og i deg selv?
- Hindringer: Hva er hindringene dine? Hva er det som gjør at du ikke får gjort det som er viktig for deg? Hva stopper deg?
- Fokus: Etter «kartleggingen» velges fokusområder, enten på individ-klasse eller skolenivå.
- Gjennomføring
Dette foredraget skulle belyse Mel Ainscows leksjon nr 4.
Økt elevmedvirkning - Økt trivsel, ved Kjersti Strand og Mari Anne Langrumoen på Eidskog Ungdomsskole
I denne økta etter lunsj presenterte Eidskog ungdomsskole hvordan de har latt elevene få medvirke i alle fasene i arbeidet med pedagogisk analyse. Pedagogisk analyse er et verktøy skolene i Fosen er godt kjent med etter snart 2 års arbeid med det. Eidskog ungdomsskole har vært en del av SePUs PULSE-prosjekt, som dere kan lese mer om her.
Det var leksjon 4 av Ainskow som også her ble belyst.
Presentasjon av resultater om elevdmedvirkning og Karusell, ved Ann Margareth Gustavsen, SePU
Siste økta for dagen ble innledet med presentasjon av resultatene til Fosenregionen om "Elevmedvirkning" fra SePU-undersøkelsen som de gjennomførte for første gang høsten 2024. Videre ble det gjennomført en karusell, der vi delte alle deltakerne inn i 12 grupper og kjørte 2 parallelle karuseller der de skulle komme med innspill på 6 spørsmål om Elevmedvirkning i pedagogisk analyse:
1. Hvilke problemområder/tema vil det være relevant å involvere elevene i PA?
2. Hvordan kan dere innhente mer data sammen med elevene?
3. Hvilke faser av PA kan være de mest utfordrende å involvere elevene i, og hvorfor?
4. Hvordan kan det tilrettelegges for at ALLE elevene medvirker i PA?
5. Hva skal til for å gjennomføre dette i vår skole/kommune?
6. Hvordan kan dere realisere elevmedvirkning ved bruk av elementer fra PA i skolehverdagen denne våren?
Aktiviteten var knyttet til leksjon 1 hos Ainscow.
DAG 2
Jakten på det gode laget, ved Roger Finjord hos Norges Fotballforbund
For en pangstart på dagen! Roger delte mange ulike øyeblikk med deltakerne og gjorde oss oppmerksomme på hvor heldige de som arbeider i skolen er som får lov til å skape og dele mange øyeblikk. Etter foredraget satt deltakerne igjen med tårer i fjeset, mest av latter, men også av å bli rørt av fortellingene han delte med oss.
Dette foredraget handlet også om Ainscows leksjon nr 1 som belyses med sitatet fra det ene lysbildet:
Det er ditt ansvar at dine kollegaer drar hjem og gleder seg til å møte DEG igjen!
Fra uro til ro, ved Anne-Karin Bakken, psykolog ved SNU-senteret
Dette foredraget ble live-streamet. Anne-Karin snakket om hvordan stress og belastende livshendelser påvirker barns muligheter for læring. Dersom en elev er overveldet eller dysregulert vil man som lærer oppleve at det er vanskelig å undervise og man vil oppleve eleven som mindre tilgjengelig eller forstyrrende for læringsmiljøet. Hun har skrevet boka "Fra uro til ro". sammen med Kaja Næss Johannesen. Hør mer fra forfatterne av boka i Fagbokpodden
Avslutning av konferansen, ved Mette Marit Jenssen
Årets dialogkonferanse ble avsluttet ved at deltakerne ble delt i egne skole- og kommunegrupper der de kunne fordøye inntrykkene fra konferansen. HVa sitter de igjen med av kunnskap? Hva vil de ta med seg tilbake til egen skole og kommune? Hvordan vil de jobbe videre med temaene?
Mette Marit snakket også om hvor viktig det er at skolene gjennomfører de tiltakene de bestemmer seg for i pedagogisk analyse og ikke minst at tiltakene blir evaluert. Det er akkurat i denne fasen skolene i Fosenregionen er i sitt arbeid med "Inkluderende praksiser".
SePU takker for deltakelsen!