SePU på kommunebesøk i Båtsfjord
Tirsdag 16.4 og onsdag 17.4 gjennomførte SePUs Hanan Abdelrahman og Jane Irén Johansen «Kommunebesøk» i Båtsfjord kommune. Disse kommunebesøkene, med observasjon og tilbakemelding, er et av flere tiltak i partnerskapet SePU har i tilskuddsordningen med region Øst-Finnmark.
På bildet ser du fra venstre Randi Gj. Vorren, daglig leder RSK Øst-Finnmark, og SePUs Hanan Abdelrahman og Jane Irén Johansen.
Hensikten med disse besøkene i hver kommune er at deltakerne får kunnskap om og forståelse for kvalitetsarbeidet i kommunene, i skolene og i barnehagen, og at skolene og barnehagene skal vise frem praksis som er et resultat av forbedringsarbeidet så langt, gjennom partnerskap med SePU. Målet er at deltakerne i kommunebesøk gjennom presentasjon, observasjon og dialog skal lære av hverandre, samt uttrykke hva de vil gjøre og hva de trenger i videre forbedringsarbeid.
Om kommunebesøkene
«Kommunebesøket» planlegges i forkant av besøket av kommunene, i samarbeid med SePU.
I BARNEHAGE
I Båtsfjordbarnehagene har det vært fokusert på språk og foreldresamarbeid de to siste årene, i barnehagebasert kompetanseutvikling (ReKomp). Det ble gjennomført observasjon og tilbakemeldinger til pedagogiske ledere på fire avdelinger, og det ble gjennomført en fellessamling for alle ansatte i barnehagen i etterkant, hvor barnehagenes arbeid med inkluderende praksis og inkluderende fellesskap ble presentert og drøftet.
Bestillingen til observasjon var:
• Er språkarbeidet som gjøres i barnehagene i det daglige god inkluderende praksis?
• Skaper språkarbeidet fellesskap og tilhørighet for barna?
• Er personalet bevisste i sitt språkarbeid i hverdagslige rutiner som f.eks. måltid, garderobesituasjon, samlinger og voksenstyrte aktiviteter?
• Hvordan kan vi knytte språkarbeidet som gjøres i barnehagen opp mot foreldresamarbeid?
Båtsfjordbarnehagene jobber godt med språkarbeid og god inkluderende praksis i det daglige arbeidet, som bidrar til inkluderende fellesskap og tilhørighet. Fremover skal de også koble dette arbeidet sammen med foreldresamarbeid.
Oppsummeringen etter observasjonene på fire avdelinger var:
I SKOLE
På nye Melkaren oppvekstsenter har det vært jobbet med lærerrollen og elevsyn i et inkluderende fellesskap. Det ble på samme måte som i barnehagene gjennomført observasjon og tilbakemeldinger til lærere på fire klasser, og det ble gjennomført en fellessamling for alle ansatte, hvor skolenes arbeid med inkluderende praksiser og inkluderende fellesskap ble presentert og drøftet.
Bestilling til observasjon var:
• Synlig respekt mellom voksen-elev og mellom elev-elev i undervisningstimene.
• Gode relasjoner i klasserommet mellom voksen – elev, og elev – elev.
• Behandler man hverandre som likeverdige i klasserommet?
• Hva kan styrkes i undervisningssituasjonen, ha kan jobbes mere med, og er det ting vi i undervisningssituasjonen bør være observante på i forhold til samarbeidet voksen – elev, elev – elev?
Skolen skal fremover jobbe videre med voksenrollen og elevsyn og inkluderende praksiser, og har kommet frem til at følgende begreper er relevante når det er snakk om elevsyn:
Respekt, omsorg, inkludering, likeverd, individblikk, relasjoner, trivsel og trygghet.
Oppsummeringen etter observasjonene i fire klasser var:
Avslutningsvis
Region Øst-Finnmark består av kommunene Sør-Varanger, Vadsø, Tana, Båtsfjord, Berlevåg, Vardø og Nesseby.
VI takker for et godt organisert «Kommunebesøk», hvor kommunalleder, barnehagefaglig rådgiver, PP-rådgivere, skoleleder og barnehagestyrere la forholdene til rette både for ansatte og for SePU og RSK Øst-Finnmark, som bidro til innsikt, dialog og erfaringslæring. Vi ønsker dere lykke til med det viktige og gode arbeidet dere gjør rundt inkluderende praksiser for lærere og ansatte, og inkluderende felleskap for barn og elever!