Læringskaravaner for barnehager og skoler i Nord-Gudbrandsdal

3/21/2024

I ukene 11 og 12 gjennomføres det digitale læringskaravaner for alle barnehager og skoler i alle de seks kommunene i Nord-Gudbrandsdalen. Læringskaravane er en kapasitetsbyggende aktivitet hvor hensikten er å styrke kvalitetsutviklingsarbeidet i kommunene. Det er 3-4 enheter som deltar på hver læringskaravane.

Totalt er det 17 barnehager og 12 skoler som deltar på læringskaravane i løpet av disse to ukene. I tillegg til styrere, rektorer og pedagogiske ledere, er det også deltagere fra kommunalt nivå med og bidrar. Fra SePU deltar prosjektleder Kjersti Håland og prosjektmedarbeider Kristine Nymo Sundby. I tillegg deltar Hanne Høglind og Odin Thune Brønstad fra barnehagelærerutdanningen ved Høgskolen i Innlandet på karavanene i barnehagene.

I forkant av læringskaravanen må hver enkelt barnehage og skole forberede en 10-15 minutters presentasjon som inneholder følgende punkter:

  • Barnehagens/skolens overordnede mål og satsingsområder
  • Valg av problemområde
  • Hva viser data om den faktiske situasjonen?
  • Presentasjon av faktorer som bidrar til å opprettholde situasjonen.
  • Formulering av problemstillinger barnehagen/skolen ønsker sparring på fra de andre deltakerne. 

Etter at hver barnehage og skole har presentert, er det satt av 40 minutters dialogbasert veiledning der alle deltakerne kommer med innspill. Den barnehagen eller skolen som har presentert avslutter med å fortelle de andre hva de vil ta med seg tilbake fra samtalen. 

Om læringskaravane som en av mange tilnærmingsmåter i forbedringsarbeid

Hensikten med læringskaravane er å legge til rette for en arena hvor barnehager, skoler og andre samarbeidspartnere i støttesystemet rundt kommer sammen for å dele erfaringer, reflektere og drøfte rundt pedagogisk praksis på bakgrunn av problemstillinger som alle barnehager og skoler har utformet og tatt med inn i karavanen. Målet er at deltakerne i læringskaravanene fra de ulike barnehagene/skolen skal gi tilbakemeldinger til og lære av hverandre, samt utrykke hva de vil ta med tilbake i videre forbedringsarbeid på egen enhet. Forarbeidet og selve gjennomføringen av karavanene er beskrevet i et konkret rammeverk som beskriver nivåenes ansvar og oppgaver i de forskjellige fasene.

Dette er en del av de kapasitetsbyggende aktivitetene som foregår i 6K-samarbeidet i regionen. Forarbeidet til karavanene bygger blant annet videre på arbeidet som er gjort tidligere i år i regionen med for eksempel pedagogisk analyse og gjennomføring av SePUs spørreundersøkelse.