Kommunebesøk i Øst-Finnmark
4/12/2025
I uke 14 gjennomførte SePUs Jane I. Johansen og Hanan Abdelrahman kommunebesøk i Berlevåg og Tana. SePU har nå besøkt alle de sju kommunene i Øst-Finnmark.
Hensikten med kommunebesøkene er at deltakerne skal få kunnskap om og forståelse for kvalitetsarbeidet i kommunene, i skolene og i barnehagene, og at skolene og barnehagene kan vise frem praksis som er et resultat av kollektivt forbedringsarbeid, gjennom partnerskap med SePU i tilskuddsordningen (ReKomp og DeKomp).
Kommunebesøk er en av flere av aktivitetene vi gjennomfører i partnerskap med region Øst-Finnmark, som består av kommunene Sør-Varanger, Vadsø, Tana, Båtsfjord, Berlevåg, Vardø og Nesseby. Målet er at deltakerne i kommunebesøk, gjennom presentasjon, observasjon og dialog, skal lære av hverandre, samt uttrykke hva de vil gjøre og hva de trenger i videre forbedringsarbeid.
Kommunebesøket planlegges i forkant av kommunene, i samarbeid med SePU. I Berlevåg og Tana deltok både kommunalt nivå, ledere i barnehage og skole og PPT, sammen med daglig leder RSK Øst-Finnmark og SePU.
Berlevåg kommune
Innledningsvis i kommunebesøket fikk vi kort presentasjon av kommunen, skolene og PPT før vi reiste ut på observasjoner. PPT var med på observasjoner og tilbakemeldinger.
Berlevåg barnehage har jobbet med inkluderende barnehagemiljø fritt for krenkelser i kollektiv kompetanseutvikling (ReKomp).
Bestillingene til observasjonene var samspill mellom barn-voksen og barn-barn, med fokus på den autoritative voksenrollen i samspillet. Områdene som ble observert var positive relasjoner, språkstimulering og støtte i læring. Det ble valgt ulike situasjoner som skulle observeres som påkledning, organisert aktivitet og måltid. I etterkant av observasjonene hadde vi en fellesøkt med alle ansatte hvor vi så på hva den autoritative voksenrollen innebærer og eksemplene fra observasjonene. Under presenteres to eksempler fra observasjonene som ble brukt i fellesøkta:
Bilde fra fellesøkta:
Berlevåg skole jobber med tilpasset opplæring og inkluderende støttesystemer i kollektiv kompetanseutvikling (DeKomp).
Bestillingene til observasjonene var samspill mellom elever og hvordan skape en mer inkludering og tilrettelegging av undervisning og friminutt. Vi var med 3. og 4. trinn og 5. og 7. trinn. I fellesøkta med personalet var temaet fellesskapende undervisning, hvor personalet fikk ulike refleksjonsspørsmål som ble drøftet i økta. Der presenterte vi eksempler fra observasjonene. Under er et bilde fra en av observasjonene som ble brukt i fellesøkta.
Tana kommune
Innledningsvis fikk vi en kort presentasjon av Tana kommune, barnehagene, skolene og PPT, før vi reiste ut på observasjon. PPT var med på observasjoner og tilbakemeldinger.
Tanabarnehagene er Giellavealgu mánaidgárdi, Tanabru barnehage og Boftsa barnehage. Alle barnehagene har fått besøk. Barnehagene har hatt litt ulike tema for kollektiv kompetanseutvikling (ReKomp). Bestilling til observasjonene var den autoritative voksenrollen, kommunikasjon mellom voksen-barn, barn-barn og voksen-voksen og relasjon voksen-barn.
Tanaskolene er Tanabru skole, Deanu sámeskuvla, Boftsa skole og Tana Montessoriskole har også jobbet med ulike tema i kollektiv kompetanseutvikling (DeKomp). Alle skolene har fått besøk. Bestilling til observasjon var klasseledelse/klasseledelse, inkluderende læringsmiljø og dialog/feedback til elevene og tilpasset og inkluderende pedagogisk praksis. I fellesøkta med ansatte i alle Tanaskolene var klasseledelse og læringsmiljø tematikk, og ansatte og deres ledere drøftet ulike refleksjonsspørsmål som ble gitt. Under er et bilde fra observasjonene som ble brukt i fellesøkta.
Bilde fra fellesøkta:
Vi vil takke for to godt organiserte kommunebesøk, lærerike dager og at alle barnehagene og skolene har tatt oss godt imot!!
På bildet: Jane, Hanan og Randi