Faglig Kick off om matematisk kompetanse på Engerdal barne- og ungdomsskole

8/21/2024

SePUs Hanan Abdelrahman ledet en faglig Kick off på Engerdal barne- og ungdomsskole om tematikken "Matematisk kompetanse" på en av deres planleggingsdager i uke 33. 

I vinter deltok lærerne Jo-Gaute og Liv på et åpent SePU-møte om PISA-resultatene. De lot seg inspirere av det Hanan Abdelrahman presenterte og ønsket at hun skulle komme og dele sin kunnskap med resten av personalet på Engerdal barne- og ungdomsskole. Fokuset for dagen var relatert til paradokset mellom hva Udir, læreplaner, eksamen, nasjonale kartlegginger, fagmiljøer osv. legger i "matematisk kompetanse", og hva som er praksis i skolen og blant lærere. Det er et svært stort sprik i forståelse av begrepet "matematisk kompetanse" og i praksis ute i klasserommene. Videre ble det jobbet med å etablere en felles forståelse av hva som er matematisk kompetanse, og hvordan dette skal forstås, med utgangspunktet i Matematikksenterets trådmodell. Det hele ble eksemplifisert med praktiske tips til bruk i undervisning.

Alle lærere på skolen fikk stilt noen spørsmål knyttet til praksis:
1) "når og hvordan (og hvorfor?) innfører vi algebra"
2) "trenger vi divisjonsalgoritmen?"
3) "trenger vi å pugge gangetabellen?"
Det hele handlet om å plassere egen undervisning og didaktiske valg inn i det lange tidsspennet for elevens læring.

Om trådmodellen

I følge «Trådmodellen» (Kilpatrick, Swafford og Findell, 2001) blir matematisk kompetanse beskrevet som en sammensetting av fem komponenter: Forståelse, beregning, bruk, resonnering og engasjement. Alle komponentene er tett sammenflettet og avhengige av hverandre.