Elevmedvirkning i skolens arbeid med kvalitetsutvikling
SePU følger 5 skoler i prosjektet PULSE som handler om elevmedvirkning i skolens arbeid med kvalitetsutvikling. Et sentralt vertøy i kvalitetsarbeidet er pedagogisk analyse. Torsdag 14. mars tilbrakte SePUs Hilde Forfang i 5. og 6. klasse på Kirkekretsen skole. Elevene på begge trinn arbeidet med pedagogisk analyse og målet var å utarbeide tiltak til de opprettholdende faktorene knyttet til manglede arbeidsro.
OM PULSE-prosjektet
PULSE står for «Professional learning networks Using data for Learning and Student Engagement» og er et FoU-prosjekt i regi av Senter for praksisrettet utdanningsforskning (SePU) i samarbeid Universitetet i Twente og skoleeiere i 3 kommuner i Hamar- og Kongsvingeregionen. Prosjektet er forankret gjennom kommunenes partnerskap med SePU i den nasjonale tilskuddsordningen for desentralisert kompetanseutvikling. I prosjektet deltar to ungdomsskoler (Eidskog- og Kongsvinger) og tre barneskoler (Kirkekretsen, Langeland og Vennersberg) med ledere, lærere og grupper av elever fra 5. trinn til 9. trinn. Det er Hilde Forfang som er prosjektleder og kontaktperson.
Bakgrunn
FNs barnekonvensjon slår fast at barn har rett til å bli hørt, til deltakelse og innflytelse. Overordnet del av læreplanen understreker at demokrati og medvirkning er en del av opplæringens verdigrunnlag. Videre fastslås det i Opplæringsloven § 9A-8 at «Elevane skal få ta del i planlegginga og gjennomføringa av arbeidet for eit trygt og godt skolemiljø». I tillegg skal elevene medvirke i kvalitetsvurdering og kvalitetsutvikling i skolen. I dette prosjektet blir pedagogisk analyse brukt for å involvere elevene i skolens kvalitetsutviklingsarbeid. Pedagogisk analyse har som mål å forbedre undervisning og skolemiljø ved å samle inn data, analysere disse og deretter utvikle tiltak for å forbedre undervisningen og skolemiljøet (Nordahl, 2016). Dette arbeidet gjennomføres som en del av elevenes ordinære undervisning.
Shier har gitt et betydelig bidrag til forståelsen av elevmedvirkning gjennom sin konseptualisering av elevmedvirkning i fem nivåer (2001, 2019).
Nivå Beskrivelse
5 Elevene deler makt og ansvar for beslutninger
4 Elevene er involvert i beslutningsprosesser
3 Elevenes meninger tillegges vekt
2 Elevene får støtte til å utrykke sine meninger
1 Elevene lyttes til
Denne modellen er lagt til grunn for å dokumentere graden av elevmedvirkning i PULSE-prosjektet.
Om utviklingsdelen
Hver prosjektskole har sin kontaktperson fra SePU: Thomas Nordahl, Anne-Karin Sunnevåg, Knut Olav Nordseth og Kjersti Håland. I tillegg er Mette Marit Jenssen og Lars Myhr ressurspersoner i prosjektet.
Skolene får støtte fra sePDU i å involvere elevene i bruk av pedagogisk analyse. Eksempelvis var Hilde Forfang i 5. og 6. klasse på Kirkekretsen skole torsdag 14. mars. Elevene på begge trinn arbeidet med pedagogisk analyse og målet var å utarbeide tiltak til de opprettholdende faktorene knyttet til manglede arbeidsro.
Bilde 1: Læreren på 5. trinn starter timen med å minne elevene på de opprettholdende faktorene der har stemt fram.
Bilde 2: Avstemning på hvilke opprettholdende faktorer 6. trinn vil arbeide videre med.
Bilde 3: Gjennomgang av hva et tiltak er.
Bilde 4: Forslag til tiltak på den opprettholdende faktoren for vanskelige oppgaver.
Det er utviklet en egen «manual» for elevmedvirkning i pedagogisk analyse, som skolen kan bruke.
Om forskningsdelen
Det finnes lite kunnskap om hvordan elevene involveres eller kan medvirke i arbeidet med å forbedre kvaliteten i skolen. Prosjektet har en egen forskningsdel der vi undersøker:
- I hvilken grad og på hvilken måte elevene kan medvirke i skolens kvalitetsutviklingsarbeid gjennom bruk av pedagogisk analyse.
- Hvilke effekter arbeidet med å involvere i elevene i skolens kvalitetsutviklingsarbeid gir, knyttet til det forbedringsområdet de har valgt å arbeide med (f.eks. læringsresultater eller skolemiljø).
Datainnsamling gjennomføres av skoleledelsen og kontaktpersonene fra SePU. Det innhentes data via:
• Klasseromsobservasjoner
• Intervjuer med elever og lærere
• Dokumenter fra lærere: planer, notater / den digitale analysemodellen
• Notater fra elever
• Spørreundersøkelsen i «PULSE»