Elevmedvirkning i pedagogisk analyse for å forbedre kvaliteten i skolen

5/6/2024

Fredag 3. mai var det samling for de fem skolene som deltar i PULSE-prosjektet. Skolene har involvert elever fra 5.-9. trinn i å delta i arbeidet med pedagogisk analyse. På samlingen delte skolene erfaringer fra arbeidet med analysedelen og tiltaksdelen.  

Hovedmålet for denne samlingen var å dele praksis fra arbeidet med elevmedvirkning gjennom bruk av pedagogisk analyse. Hver skole hadde fått i oppgave å forberede et innlegg, «et glimt fra praksis», på ca. 10 minutter. Deretter var det drøfting og deling i praksis på tvers av skoler og kommunegrenser. Skolene startet dette arbeidet i februar og har jobbet seg systematisk gjennom de ulike fasene av analysemodellen sammen med elevene.

Eksempel på arbeid fra analysedelen:

Eksempel fra tiltaksdelen:

Med tanke på videre arbeid, hadde Kim Schildkamp og Cindy Poortman fra Universitetet i Twente en fagøkt om viktige faktorer i videreføring av arbeidet basert på arbeidet de har gjort i Nederland og «data teams».


Forskere fra SePU har samlet data gjennom observasjoner, intervjuer og dokumenter i samme periode. Det vil komme publikasjoner både på norsk og engelsk.

Om PULSE

«Professional learning networks Using data for Learning and Student Engagement» (PULSE) er et FoU-prosjekt i regi av Senter for praksisrettet utdanningsforskning (SePU) i samarbeid Universitetet i Twente og skoleeiere i 3 kommuner i Hamar- og Kongsvingeregionen. Prosjektet er forankret gjennom kommunenes partnerskap med SePU i den nasjonale tilskuddsordningen for desentralisert kompetanseutvikling. I prosjektet deltar to ungdomsskoler og tre barneskoler med ledere, lærere og grupper av elever fra 5. trinn til 9. trinn.


Det finnes ikke mange studier der elevene er involvert eller får medvirke i bruk av data. I de fleste studier, så langt, anses elever for å være en kilde til data, og ikke en aktiv interessent i databaserte beslutningsprosesser (Jimerson, Cho, & Wayman, 2016; Kennedy & Datnow, 2011). I PULSE-prosjektet anvendes pedagogisk analyse for å involvere elevene i skolens kvalitetsutviklingsarbeid. Pedagogisk analyse har som mål å forbedre undervisning og skolemiljø ved å samle inn data, analysere disse og deretter utvikle tiltak for å forbedre undervisningen og skolemiljøet (Nordahl, 2016). Dette arbeidet gjennomføres som en del av elevenes ordinære undervisning.